Bezpieczeństwo żywności, którą spożywamy to kluczowa sprawa dla zdrowia i życia konsumentów. Nasze wymagania stale rosną, w związku z czym nikogo chyba nie dziwi, że producenci wyrobów spożywczych muszą podlegać ścisłym audytom. Dzięki standardom takim jak IFS cały łańcuch dostaw jest pod stałą kontrolą, a konsumenci mogą mieć pewność, że jedzenie, które kupują w sklepie jest w pełni bezpieczne.
Dla kogo?
IFS to międzynarodowy standard bezpieczeństwa żywności dedykowany głównie jej producentom, a posiadanie certyfikatu IFS oznacza, że dane przedsiębiorstwo skrupulatnie nadzoruje wszystkie procesy i zapewnia bezpieczeństwo swoich wyrobów. Certyfikację IFS poleca się także firmom zajmującym się pakowaniem żywności oraz wszystkim innym, które mają swój udział w łańcuchu żywnościowym, niezależnie od ich rozmiaru.
Korzyści certyfikacji IFS
Certyfikacja IFS pozwala firmom z branży zwiększyć swoją wiarygodność w oczach partnerów. Coraz częściej zdarza się, że certyfikat IFS jest wymagany przez sieci handlowe. Jego posiadanie staje się więc nieodzowne, jeśli firma chce sprzedawać swoje produkty w dyskontach i supermarketach i mieć łatwy dostęp do rynku zbytu.
Możliwość dotarcia ze swoimi produktami do większej ilości odbiorców to nie jedyna korzyść płynąca z certyfikacji IFS. Wdrożenie standardu znacząco usprawnia procesy, a tym samym pozwala zmniejszyć koszty funkcjonowania firmy.
Standard IFS ma za zadanie zapewnić bezpieczeństwo żywności dostępnej w sieciach handlowych. Firmy dysponujące certyfikatem muszą posiadać udokumentowane pochodzenie surowców, ponadto ich obowiązkiem jest zdefiniowanie możliwych zagrożeń wraz z opracowaniem sposobów ich zapobiegania.
Szukając biura audytorskiego warto zdecydować się na współpracę z akredytowaną jednostką certyfikującą, zatrudniającą specjalistów z bogatym doświadczeniem w branży. Certyfikacja to złożony, kilkuetapowy proces wymagający wiedzy oraz rzetelności i skrupulatności – trzeba zatem zlecić ją najlepszym audytorom.