Certyfikacja ISO – ISO 22000 – ISO/ts 16949.

Opracowanie normy ISO 22000 : 2005 było wprowadzeniem pierwszej, międzynarodowej normy zarządzania bezpieczeństwem żywności. Norma zawiera wszelkie zalecenia amerykańskiego systemu HACCP, które stanowiły podstawę Kodeksu Żywieniowego, jaki został opracowany przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa oraz Światową Organizację Zdrowia. Stosowanie wszelkich norm, ustalanych przez ISO, jest dobrowolne, ale wiele firm decyduje się na dostosowanie swojej działalności do wymogów i zdobycie certyfikatu.

Podmioty gospodarcze, działające na rynku żywnościowym, mają dwie korzyści z przestrzegania normy ISO 22000 : 2005. Przestrzeganie norm chroni przed niezwykle kosztownymi kryzysami, do których prowadzi wypuszczenie na rynek wadliwych produktów, a kontrahenci chętniej współpracują z firmami, które przestrzegają tych samych reguł w zakresie bezpieczeństwa produktów. Dzięki temu cały łańcuch dostawców, producentów, hurtowników i sprzedawców detalicznych funkcjonuje w oparciu o podobne zasady.

Dostosowanie przedsiębiorstwa do wymogów normy ISO 22000 : 2005 zabiera od kilku tygodni do wielu miesięcy. Najkrócej proces ten przebiega w firmach, w których wdrożono wcześniej ISO 9001 lub HACCP. Podmioty, które nigdy wcześniej nie dostosowywały swojej działalności do wymogów certyfikowanych norm, mają wiele do nadrobienia. Związane jest to z wprowadzeniem odmiennych procedur, zmiany ładu korporacyjnego i zasad współpracy z rynkiem. Niekiedy są również konieczne dodatkowe inwestycje, związane z remontami pomieszczeń lub zakupem koniecznego wyposażenia.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Certyfikacja iso i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.